آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان                  ABZISTAN

سلام بر همگی. علی قوام پور هستم، دانش آموخته اکولوژی دریا در مقطع دکتری، تا حدودی فعال در زمینه تکثیر و پرورش آبزیان (به ویژه میگو)، علاقمند به زمینه های مختلف صنعت آبزی پروری و البته در کنارش، علوم انسانی. این ملغمه رو بذارید در کنار لیسانس ژنتیک و فوق لیسانس بیوشیمی تا دیگه اصلا تعجب نکنید. ولی در این رسانه ، تلاش دارم ، روش های بهینه مدیریت آبزی پروری و مبانی این صنعت را ارائه و ایده های نوین را معرفی کنم. گاه گداری هم دلنوشته ای تا به سنت وبلاگ نویسی پایبند مونده باشم. امیدوارم مطالب وبلاگ آبزیستان مورد پسند بازدیدکنندگان محترم واقع بشه. ضمنا همینجا باید اعلام کنم که این وبلاگ، شخصی و مستقله و به هیچ شرکت و وبسایتی وابسته نیست. اینو عرض کردم تا حساب مطالب منتشر شده در اینجا رو از وبسایت هایی که به نام آبزیستان الی ما شاءالله این روزها در اینترنت مشاهده میفرمایید جدا کرده باشم. پاینده باشید

بایگانی

۲۱ مطلب در بهمن ۱۳۹۷ ثبت شده است

آمونیاک در استخرهای پرورش میگو

جمعه, ۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۰۵:۳۶ ب.ظ

آمونیاک یکی از اشکال مهم منابع نیتروژن در سیستم‌های زنده بوده که خود نیز برای سنتز اسیدهای آمینه‌هایی که در ساختار پروتئین‌ها نقش دارند کاربرد دارد. آمونیاک محصول متابولیکی حاصل از فرایند تجزیه آمینواسیدها بوده که نقش مهمی را در فیزیولوژی جانوران به صورت طبیعی و غیرطبیعی ایفا می‌نماید که از آن جمله می‌توان به موازنه اسیدها و بازها اشاره نمود. همچنین آمونیاک می‌تواند طی تجزیه مواد آلی جامد همانند غذای اضافی و مواد دفعی، ایجاد و در آب انباشته گردد. در مزارع پرورش میگو آمونیاک نتیجه مواد دفعی و زائد حاصل از پرورش میگو است. ایجاد ترکیبات نیتروژنی سمٌی چون آمونیاک و نیتریت که ناشی از تجزیه پلیت غذایی و مواد دفعی موجودات آبزی بوده، می‌تواند منجر به کاهش میزان باروری و همچنین فروپاشی کامل سیستم آبزی‌پروری گردد. برخلاف پستانداران که قادرند ضایعات نیتروژنی را به شکل‌های دیگر همچون اوره تبدیل نمایند، ماهیان و سخت‌پوستان آن را به صورت آمونیاک در آب دفع می‌کنند. این ممکن است بدین خاطر باشد که در شرایط طبیعی، آمونیاک بلافاصله در آب‌های پیرامونی تا زیر سطح مجاز خود رقیق می‌گردد. همچنین ماهیان و سخت‌پوستان فاقد توانایی لازم برای تبدیل آمونیاک به ترکیبات با میزان سمٌیت پایین می‌باشند. از اینرو، آبزیان به طور ویژه‌ای در معرض اثرات سمًی غلظت های بالای آمونیاک قرار دارند. شکل غیر یونیزه آمونیاک، به دلیل توانانی جذب آن از طریق برانش‌ها، برای آبزیان بسیار سمٌی می‌باشد

متن فوق بخشی از مقدمه مقاله "آمونیاک در استخرهای پرورش میگو" نوشته جناب آقای دکتر روحانی ومنتشر شده در مجله میگو و سخت پوستان است. علاقمندان به دریافت متن کامل این مقاله می توانند به لینک ذیل مراجعه نمایند:

لینک دانلود




  • ali ghavampour

اپلیکیشن مدیریت مزارع پرورش میگو

جمعه, ۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۰۴:۴۸ ب.ظ

لینکی که در ذیل مشاهده می کنید، مربوط به دانلود اپلیکیشن مدیریت مزارع پرورش میگو در کافه بازار است که چندی پیش اینجانب به اتفاق دوست عزیزم جناب آقای دکتر پذیر آن را طراحی نموده ایم . امیدوارم  مورد استفاده پرورش دهندگان عزیز واقع شود:

لینک دانلود اپلیکیشن

  • ali ghavampour

تأثیر مثبت روی و امگا 3 بر پوست آزاد ماهیان

جمعه, ۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۰۴:۲۹ ب.ظ

پوست، آبشش و دیواره روده، به عنوان بخشی از نخستین دیواره دفاعی در ماهی ها در مقابل عوامل بروز استرس در محیط محسوب می شوند. پوست ماهی با ایجاد حفاظت فیزیکی و شیمیائی در مقابل مواد مضر در آب از قبیل انگل ها، عوامل بیماریزا و ذرات معلق ایفای نقش می نماید. اگر بافت پوست فاقد توانایی بوده و یا آسیب ببیند اولین سد دفاعی ماهی دچار اختلال خواهد گردید.

بافت پوست دارای چندین لایه است که هریک از آنها در ایجاد مقاومت و انعطاف وظایف متنوعی بر عهده دارند.

محققین شرکت Nofima پروژه ای را با هدف ارزیابی تأثیر سطوح متفاوت روی و امگا 3 ( EPA و DHA) در خوراک، بر روی عملکرد، خواص دفاعی و بهبود زخم در پوست آزاد ماهیان به انجام رسانیده اند.

در این مطالعه، پنج گروه از بچه ماهی ها ، با مقادیر مختلف روی( بین 100 تا 300 میلی گرم) و امگا 3 ( بین 0.5 تا 2 گرم) در هر کیلوگرم غذا در مراحل تولید اسمولت، انتقال به آب شور و 10 هفته پس از انتقال تغذیه شده و موارد مختلف مرتبط با مقاومت و عملکرد بافت پوست در آن ها بررسی گردید.

نتایج نشان داد لایه های مجزای پوست در ماهی ها در تیمارهای یاد شده ، تحت تأثیر مقادیر روی و امگا 3، عملکرد و مقاومت مختلفی را از خود نشان دادند به نوعی که لایه های داخلی متأثر ازمقادیر  امگا 3 بیشتر، مقاومت بالاتر و لایه اپیدرم( خارجی ترین لایه پوست) تحت تأثیر دوز خوراکی بالاترروی،  دارای نرمی و سلول های مترشحه موکوس بیشتری بودند . علاوه بر این قدرت ترمیم پذیری زخم در پوست ماهی هایی که با مقادیر بالاتر روی و امگا 3 تغذیه شده بودند بیشتر بوده است .

این نتایج، می تواند در کاهش تلفات و عوارض ناشی از انتقال بچه ماهی ها به قفس های دریایی، پرورش دهندگان را یاری نماید.

لینک خبر 


  • ali ghavampour

یازده خاصیت سودمند مصرف اسپیرولینا(5)

جمعه, ۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۰۳:۲۸ ب.ظ

کاهش کلسترول

استفاده از عصاره اسپیرولینا می تواند در کاهش میزان کلسترول خون به افراد کمک نماید.بالا بودن کلسترول، از شاخص های نامطلوب در بدن انسان است که پزشکان آن را با بیماری های قلبی عروقی مرتبط دانسته اند.

یکی از تحقیقات علمی در سال 2016 نشان داده است که مصرف اسپیرولینا به عنوان مکمل جیره غذایی اثرات مثبتی بر چربی خون دارد . در این مطالعه اسپیرولینا به شکل معناداری موجب کاهش LDL ( موسوم به کلسترول بد) و افزایش HDL( مشهور به کلسترول خوب) گردید. این مطالعه ، تحقیق دیگری را که در سال 2013 در این زمینه انجام گرفت تأیید می نماید. محققین متوجه شدند که مصرف روزانه 1 گرم اسپیرولینا در روز ، سبب کاهش کلسترول تام در بیماران طی مدت 3 ماه خواهد گردید.


  • ali ghavampour

رعایت زنجیره سرد در حین صید و پس از برداشت بر بروز عارضه سرقرمزی

یکی از نکات ضروری و الزامی در حفظ کیفیت میگوی صید شده طی مراحل صید و پس از آن ، حفظ زنجیره سرد ( Cold Chain)  در طول این فرآیند است . طبق توصیه ها ، دمای داخلی بدن میگو می بایست پس از برداشت ، به سرعت به کمتر از 4 درجه سانتیگراد تقلیل یابد تا از وقوع فرآیندهای میکروبی و بیوشیمیایی ممانعت به عمل آید. به این منظور، بلافاصله پس از خروج میگو از محل خروجی استخر، ظرف یا سبد حاوی میگوهای صید شده در مخزن حاوی آب و یخ قرار می گیرد تا دمای داخلی بدن میگوها به زیر 4 درجه سانتیگراد تقلیل پیدا نماید.

در این پروژه،  ابتدا زمان مناسب نگهداری در مخلوط آب و یخ مورد بررسی واقع شده و سپس نحوه یخ گذاری در جعبه های حمل و نیز شیوه حمل مورد بررسی قرار گرفت .

دمای بدن میگوها در زمان برداشت به دلیل خونسرد بودن میگو تقریباً معادل دمای آب استخر می باشد. لذا نخستین نکته ای که می بایست در خصوص مدت زمان نگهداری میگوها در مخزن سرد سازی مورد توجه قرار گیرد، همین نکته می باشد. به همین دلیل، تعیین زمان ثابت، با توجه به تغییرات دمای آب در طول روز و بر اساس زمان صید، امری مشکل خواهد بود. 

دمای داخلی بدن میگوهای صید شده در اواخر مهرماه 1396، با استفاده از دماسنج سوزنی، 29 درجه سانتیگراد تعیین شد( دمای آب 

در زمان صید 31 درجه سانتیگراد).

نمودار زیر نشان دهنده مدت زمان لازم برای  رسیدن دمای داخلی بدن میگوها به زیر 4 درجه سانتیگراد در مخزن 1000 لیتری آب و 

یخ با دمای 0 درجه سانتیگراد می  باشد: 




در واقع، با توجه به دمای داخلی بدن میگو در هنگام صید، حدود 8 دقیقه زمان لازم بود تا دمای بدن میگوها در مخزن سرد سازی تا میزان 

مطلوب کاهش یابد . بالطبع، زمان نگهداری در مواقعی که آب استخر دمای بیشتری داشته باشد ، طولانی تر خواهد بود. لذا بررسی 

دمای آب، دمای مخزن سرد سازی ( در طول مدت عملیات صید) و نیز دمای داخلی بدن میگوها امری ضروری و تعیین کننده است . 



  • ali ghavampour

سایت The Fish Site به تازگی خبری را منتشر کرده مبنی بر اینکه در کشور غنا، از آبزی پروری به عنوان طرحی جهت اشتغال و تغذیه آغاز گردیده و در این راستا، خانم Elizabeth Afoley Quaye وزیر شیلات و آبزی پروری این کشور، با اهداء تعدادی بچه ماهی تیلاپیا در کنار غذای کنسانتره لازم برای پرورش این ماهی به زندان James Camp طرح یاد شده را کلید زده است. این طرح قرار است در تمامی زندان های این کشور که گردش مالی نامناسبی دارند و نیز دبیرستان ها اجرا شود.در تصویر بالا Elizabeth Afoley Quaye در کنار یکی از افسران زندان یاد شده در حال رها سازی بچه ماهی تیلاپیا در استخر احداث شده در زمین های متعلق به زندان James Camp دیده می شود

لینک خبر



  • ali ghavampour

نتایج پروژه " کنترل عارضه سرقرمزی" ( قسمت چهارم)

پنجشنبه, ۱۸ بهمن ۱۳۹۷، ۰۴:۵۲ ب.ظ

ج : عوامل توسعه

بخش عمده ای از عوامل مؤثر در عارضه سرقرمزی و در واقع، آنچه که بیشترین تأثیر را در بروز مرئی و قابل مشاهده این عارضه دارا می باشد، عوامل توسعه این عارضه می باشند

در این بخش دو عامل اصلی را می توان مدیریت زنجیره سرد و نقش سیستم انجماد معرفی نمود.

در خصوص مدیریت زنجیره سرد، آنچه که می بایست در مورد عملیات انجام شده در محل مزرعه به اجمال به آن اشاره نمود، در وهله نخست، دقت به تغییرات دمای بدن میگوی صید شده از لحظه خروج از آب و پس از آن تمامی مراحلی است که تا لحظه حمل در زمینه دستکاری ها و عملیات رایج با هدف پاکسازی، آبگیری، توزین، جعبه گذاری صورت می پذیرد.

آنچه در این مراحل، در سال های اخیر بسیار متداول بوده است، خارج ساختن میگو از تور صید و انتقال به مخزن سرد سازی با هدفChill kill یا کشتن در سرما،انتقال به بخش آبچکان، قراردادن میگو در جعبه های حاوی پودر یخ و سپس قرار دادن جعبه ها در کامیون حمل بوده است. اینکه طی این مراحل چه اتفاقات قابل مدیریتی واقع گردیده و کدام اقدامات قابل رفع نقص می باشند، همچنین مشکلات موجود در زمینه سیستم انجماد ،در قسمت های بعدی این مطلب مورد بحث واقع خواهد گردید.


  • ali ghavampour

یازده خاصیت سودمند مصرف اسپیرولینا(4)

پنجشنبه, ۱۸ بهمن ۱۳۹۷، ۰۲:۴۲ ب.ظ

مدیریت عوارض بیماری دیابت

مصرف اسپیرولینا به عنوان راهی جهت مدیریت عوارض بیماری دیابت، واجد نتایج رضایت بخشی بوده است. هرچند پیش از آنکه جامعه پزشکی ، اقدام به توصیه آن به بیماران خود نمایند، لازم است تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.

در یکی از این تحقیقات ( 2018) ، که نتیجه آن در سایت NCBI نیز منتشر گردیده است، استفاده از اسپیرولینا به عنوان مکمل خوراکی، قند خون ناشتای افراد تحت آزمایش را به شکل معنی داری کاهش داد.

میزان بالای قند خون ناشتا، یکی از مشکلات شایع در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 می باشد. این نتیجه نشان می دهد، مصرف این جلبک قادر به کنترل دیابت در اینگونه بیماران خواهد بود.

مطالعه دیگری(2017) مؤید نقش اسپیرولینا در مدیریت عوارض دیابت در بیماران دیابتی نوع 1 است. در این مطالعه، محققین، عصاره اسپیرولینا را به صورت خوراکی وارد بدن موش های آزمایشگاهی نمودند. نتایج چنین بود: کاهش قند خون، افزایش سطح انسولین در خون و بهبود شاخص آنزیمهای کبدی. دانشمندان همچنین، خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره اسپیرولینا را در درمان دیابت نوع 1 مفید دانسته اند.


  • ali ghavampour

عامل تشدید‌کننده بی‌تفاوتی اجتماعی در ایران

پنجشنبه, ۱۱ بهمن ۱۳۹۷، ۰۸:۲۱ ب.ظ

در این مطلب قصد داشتم یک دلنوشته بنویسم اما قبلش وقتی یک سیری در آفاق و انفس مجازی داشتم این مقاله رو در سایتی دیدم که حیفم اومد بعد از دو سه بار مطالعه، اون رو در وبلاگ قرار ندم. از شما بازدید کننده عزیز هم دعوت می کنم یک نظری بهش بیندازید. فکر کنم خوشتون بیاد:

عامل تشدید‌کننده بی‌تفاوتی اجتماعی در ایران

احمد بخارایی
مدیرگروه آسیب‌های اجتماعی انجمن جامعه‌شناسی ایران
هرجامعه‌ای دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود است. در جامعه‌شناسی به نقاط قوت، «استحکام اجتماعی» و به نقاط ضعف، «آسیب اجتماعی» اطلاق می‌شود. در جامعه ایران، علاوه بر وجود آسیب‌های اجتماعی عام که مختص جوامع مدرن و شهری است، مسائل خاصی وجود دارد که گهگاه احساس می‌شود جامعه را به مرز بحران نزدیک کرده است. امروز کم و بیش همه به‌وجود مسائل آسیب‌رسانی مانند بیکاری، اعتیاد، گسست خانواده، ناکارآمدی برخی نهادهای آموزشی و غیره اذعان دارند. اما کمتر به یک نکته توجه شده است و آن اینکه در تعریف «مسأله اجتماعی» گفته شده که مسائل اجتماعی دارای دو جنبه «عینی» و «ذهنی» هستند. به‌عنوان مثال «کارتن خوابی» زمانی یک مسأله اجتماعی تلقی می‌شود که علاوه بر وجود مصادیق زیاد در جامعه (جنبه عینی) باید در ذهن اعضای جامعه هم به‌عنوان یک معضل «تلقی» شود.
بنابراین اگر در یک جامعه نسبت به وجود عینی مسائل اجتماعی حساسیت وجود نداشته باشد آن پدیده‌ها به‌عنوان مسأله اجتماعی تلقی نمی‌شود. زیرا وقتی حساسیت وجود نداشته باشد جامعه به‌دنبال درمان آنها نخواهد بود.
به‌نظر می‌رسد آنچه امروزجامعه ایران را به‌شدت آزار می‌دهد و به زیر پوست جامعه رخنه کرده است نوعی «بی‌تفاوتی اجتماعی»است. این بی‌تفاوتی اجتماعی از شکل حداقلی تا حداکثری در جامعه، موجب شکل‌نگرفتن «وجود ذهنی» مسائل اجتماعی می‌شود و متعاقب آن، تداوم و تعمیق مسائل اجتماعی را به‌دنبال خواهد داشت.
وجود «بی‌تفاوتی اجتماعی» دارای نشانه‌هایی مانند دلسردی، کناره‌گیری مدنی، تفکیک افراطی منافع شخصی از خواسته‌های عمومی و نهایتاً بی‌اعتنایی نسبت به رخداد‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است.
از سوی دیگر «بی‌تفاوتی اجتماعی» تابع ادراکات اعضای جامعه نسبت به «کم اعتمادی» در جوامع شهری، رضایت ناکافی اجتماعی، احساس بی‌عدالتی و نهایتاً نوعی «تقدیرگرایی» است. بنابراین «بی‌تفاوتی اجتماعی» که در ادراکات افراد، ریشه دارد به اشکال گوناگون بروز و ظهور می‌یابد.
حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا «بی‌تفاوتی اجتماعی» یک «مفهوم» است یا یک «مصداق»؟ به‌نظر می‌رسد «بی‌تفاوتی اجتماعی» یک مفهومی است که دارای مصادیق متعدد و برخوردار از رتبه‌های گوناگون است.
شاید بتوان گفت که «بی‌تفاوتی اجتماعی» در پنج رتبه و به پنج شکل از سطح حداقل تا حداکثر در یک جامعه امکان ‌بروز و ظهور دارد.
1-‌ «کم میلی» و «کم انگیزگی» نسبت به پیرامون ناشی از وجود «احساس کم‌توانی» در اعضای جامعه نسبت به تعیین هویت خود.
2-‌ «کم اعتنایی» نسبت به پیرامون ناشی از وجود «احساس نا کارآمدی». این نوع «بی‌تفاوتی» دارای یک عنصر «شناختی» است که نهایتاً تمایل به «جهل» و دانستن را تقویت می‌کند.
3-‌ «تشکیک» نسبت به پیرامون ناشی از وجود «احساس پوچی» به‌گونه‌ای که عضو جامعه، خود را «خنثی» و «باری به هرجهت» می‌بیند. در این مرتبه، «جهل مرکب» شکل می‌گیرد.
4-‌ «نفی خود» ناشی از وجود «احساس بیگانگی از خود» این نفی کردن خود، ممکن است به شکل «خودکشی» یا «اعتیاد» بروز کند.
5-‌ «هنجار شکنی و قانون گریزی» ناشی از وجود «احساس بیگانگی از جامعه» که این احساس در طبقه مرفه به شکل خودخواهی‌های افراطی و در طبقه پایین به شکل انحرافات اجتماعی، جلوه‌گر می‌شود.
باید صادقانه اذعان کرد که جامعه ایران کم‌وبیش در مرحله سوم بی‌تفاوتی اجتماعی به سر می‌برد.


  • ali ghavampour

یازده خاصیت سودمند مصرف اسپیرولینا(3)

پنجشنبه, ۱۱ بهمن ۱۳۹۷، ۰۶:۳۶ ب.ظ

بهبود سلامت دستگاه گوارش

اسپیرولینا هضم پذیری مناسبی دارد چرا که از سلولهایی فاقد دیواره سلولی تشکیل شده است. اما آیا مصرف آن موجب بهبود در سلامت روده نیز خواهد شد؟ در پاسخ باید گفت ، هرچند در خصوص انسان نیاز به تحقیقات بیشتری است اما در آزمایشاتی که بر روی نمونه های جانوری انجام گرفته مشخص شده که اسپیرولینا قادر است طی فرآیند پیری موجب سلامت دستگاه گوارش شود. تحقیقی که روی موش های پیر در شرایط آزمایشگاه انجام شده نشان می دهد که مصرف خوراکی اسپیرولینا از باکتری های مفید روده در این افراد محافظت خواهد نمود.

از آن جا که درساختار اسپیرولینا فیبر زیادی وجود ندارد لذا به منظور حفظ هرچه بیشتر سلامت روده، لازم است در جیره خوراکی از غذاهای دارای فیبر بالا نیز به عنوان مکمل بهره گرفت.


  • ali ghavampour