آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان                  ABZISTAN

سلام بر همگی. علی قوام پور هستم، دانش آموخته اکولوژی دریا در مقطع دکتری، تا حدودی فعال در زمینه تکثیر و پرورش آبزیان (به ویژه میگو)، علاقمند به زمینه های مختلف صنعت آبزی پروری و البته در کنارش، علوم انسانی. این ملغمه رو بذارید در کنار لیسانس ژنتیک و فوق لیسانس بیوشیمی تا دیگه اصلا تعجب نکنید. ولی در این رسانه ، تلاش دارم ، روش های بهینه مدیریت آبزی پروری و مبانی این صنعت را ارائه و ایده های نوین را معرفی کنم. گاه گداری هم دلنوشته ای تا به سنت وبلاگ نویسی پایبند مونده باشم. امیدوارم مطالب وبلاگ آبزیستان مورد پسند بازدیدکنندگان محترم واقع بشه. ضمنا همینجا باید اعلام کنم که این وبلاگ، شخصی و مستقله و به هیچ شرکت و وبسایتی وابسته نیست. اینو عرض کردم تا حساب مطالب منتشر شده در اینجا رو از وبسایت هایی که به نام آبزیستان الی ما شاءالله این روزها در اینترنت مشاهده میفرمایید جدا کرده باشم. پاینده باشید

بایگانی

۴۱ مطلب در دی ۱۳۹۶ ثبت شده است

دریا درمانی چیست؟ (1)

شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۶، ۱۰:۱۴ ب.ظ

Image result for thalassotherapy

نوشته : مریم سجادپور

دریا شاهکار طبیعت و جهان ناپیدایی است که بشر هنوز به ژرفای عظمت و ماهیت آن پی نبرده است. مهم تر از همه آن که رابطه بسیار تنگاتنگی با اصول حیات و تشابه با موجودات زنده و سلول های زنده دارد.

 

دریا درمانی (thalassotherapy) از تالاسا (thalassa) که واژه یونانی است و به معنای دریا می باشد برگرفته شده است و مترادف با کاربرد پزشکی آب دریا است.

 

دریا درمانی یا تالاسوتراپی تنها به شنا کردن محدود نمی شود، بلکه به چیزهایی که در سطح، زیر و پیرامون دریا نیز وجود دارند مربوط می شود.این شیوه درمانی، اشکال گوناگونی را به خود می گیرد که شامل دوش گرفتن و پاشیدن آب گرم دریا، گذاشتن رسوبهای دریایی و مرهم های جلبکی یا استشمام بخارات دریایی است.

اماکن توریستی و درمانی که دارای خزینه های آب گرم دریا هستند، خدمات پوشاندن بدن با جلبکها و رسوبات دریایی را نیز ارائه می دهند.

 

آب و هوای دریایی، در ابتدا محرک قوا و سپس نیرو بخش و نیز آرام بخش به ویژه در ارتفاعات مجاور دریا می باشد.

داخل شدن در آب دریا، در ابتدا باعث انقباض رگ های خونی در سطح بدن و لرزش به سبب سرما گشته و سپس انبساط رگ ها شروع می شود، دستگاه گوارش و تنفس تحریک شده و سرانجام افراد احساس بهتری پیدا می کند.

حمام گل دریایی برای درمان بیماری هایی مانند بیماری رگ های لنفاوی، نرمی استخوان )راشیتیسم )، فلج ، چاقی و ... مفید است.

چنین تصور می رود که ویژگی های آب دریا اثرات سودمندی بر منافذ پوست دارد و عناصر منیزیم، پتاسیم، فسفات کلسیم و سدیم که در آب دریا یافت می گردند، از طریق پوست جذب می شوند.

 هر چند اثربخشی این شیوه درمانی از دیدگاه علمی هنوز مورد کنکاش قرار نگرفته است، اما دریا درمانی در گروه طب جایگزین و مکمل جای می گیرد و با توجه به نگرش مثبت به طب جایگزین در هزاره جدید و آموزش اصول این نوع طب در دانشکده های پزشکی مدرن، می توان چنین تصور نمود که با رشد شتابان دریا درمانی نیز روبرو خواهیم بود. هم اکنون در فرانسه سالانه 200 هزار نفر از خدمات دریا درمانی استفاده می کنند.

 

با توجه به استقبال گسترده از دریا درمانی در اروپا، انجمن چشمه درمانی اروپا (European Spas Association)، کاربرد دریا درمانی را در درمان بیماریهای مزمن مانند بیماری های تنفسی و پوستی مجاز دانسته و تعریف استاندارد و جامعی را در مورد دریا درمانی ارائه داده است.

بر اساس این تعریف، دریا درمانی برنامه جامع درمانی، پیشگیری و ارتقای سلامت است که می بایست تحت مراقبت های پزشکی و توسط افراد ماهر این رشته به کار رود. همچنین این شیوه میبایست در مکان هایی به کار برده شود که در مجاورت آب و هوای دریایی باشد، هر چند می توان آب دریا را در استخرها شنا نیز استفاده کرد. همچنین بر اساس نظر این انجمن، میتوان از رسوبات یا جلبک های دریایی نیز در موارد گوناگون استفاده کرد.

 نور طبیعی خورشید نیز برای درمان (heliotherapy) به کار می رود، هر چند که در شرایط نامساعد آب و هوایی، از اشعه ماورای بنفش به عنوان جایگزین می توان استفاده نمود. همچنین اقدامات دیگری برای سلامت مانند آرامش بخشی، تغییر الگوی تغذیه ای و بدنی نیز همزمان انجام میشوند.

در حقیقت بخشی از دریا درمانی، تغییر در الگوی زندگی است که در پی رهایی فرد از استرس های زندگی مدرن بوده و فرد را در اقیانوسی از نور خورشید دریایی و ذرات دریا که در هوا شناورند رها می سازد. این ذرات به بخش‌های عمیق تر دستگاه تنفسی وارد شده و در حبابچه های ریوی اثرات خود را نشان می دهند.

 میزان بالای اشعه ماورای بنفش خورشیدی در ساحل دریا، بر روی متابولیسم کلسیم نیز اثر می گذارد. عناصر نایاب دریا همراه با منیزیم، منگنز و کبالت که در دفاع طبیعی و ایمنی بدن مؤثرند نیز از طریق شنا کردن در آب گرم دریا، جذب می شوند.

نکته قابل توجه این است که افراد عصبانی و افرادی که به بیماری های حاد و سل دچار هستند، باید از اقامت در کنار دریا صرف نظر نمایند.


  • ali ghavampour

pH روده وانامی چقدر است ؟

شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۶، ۰۸:۳۵ ب.ظ

در تصویر ذیل که بر گرفته از مقاله دانیل الکساندر و همکاران ( 2014 ) می باشد ، مشاهده می شود که pH  دستگاه گوارش میگو وانامی تقریبا در محدوده 7 می باشد :

  • ali ghavampour

اکوسیستم استخرهای پرورش ( 12 )

شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۶، ۰۸:۲۸ ب.ظ

 Image result for fish osmotic pressure

فشار اسمزی در خون ماهی های آب شیرین معادل 7 گرم بر لیتر محلول کلرید سدیم است (   McKee وWolf 1963) .به همین دلیل بسیاری از این ماهی ها ، قادرند در شوری های نزدیک به این میزان نیز زنده بمانند با این حال رشد آنها کند خواهد بود .بنابراین ، شوری 2 گرم بر لیتر به عنوان حد بالای شوری در محیط پرورش ماهی های آب شیرین پیشنهاد شده است . ماهی های آب شیرین از گروه  یوری هالین ، همچون ماهی قزل آلا ، امکان حیات در شوری های مختلف از آب شیرین تا آب دریا را دارند . با این حال ، علیرغم چنین قابلیتی ، رشد این ماهی در شوری حدود 20 گرم بر لیتر کاهش می یابد ( McKayو Gjerde 1985) .

حد بالای تحمل شوری برای ماهی آمور ( کپورعلفخوار) در حدود 10 تا 14 گرم بر لیتر می باشد (Maceina و Shineman 1979) . دو گونه از تیلاپیا ( Tilapia aurea و T.niluticus در شوری بین صفر تا 10 گرم بر لیتر به خوبی رشد می کنند ( Stickney 1986) . اما شوری مناسب جهت پرورش تیلاپیا گونه قرمز هیبرید ( موزامبیک × اورئوس × نیل ) شوری 17 گرم بر لیتر می باشد.در میگوی لیتوپنئوس وانامی ، فشار اسمزی همولنف تقریباً معادل 25 گرم بر لیتر گزارش گردیده است (Ana Denisse Re و همکاران 2012) ) .

  • ali ghavampour

ظرف سال های اخیر ، برخی گزارشات از کشورهای صاحب صنعت پرورش میگو به ویژه در آسیا ، حکایت از ظهور بیماری جدیدی به نام EHP یا Enterocytozoon hepatopenaei داشته و به نظر لازم است نهادهای نظارتی به ویژه دست اندرکاران امر بهداشت آبزیان ، با نشانه ها ، عامل ایجاد کننده و روش های پیشگیری از شیوع این عارضه آشنا گردیده و یا در صورت آشنایی قبلی نسبت به آن  حساسیت بیشتری نشان دهند . بر اساس گزارشات ، نخستین بار این بیماری در میگوهای پنئوس ژاپونیکوس در استرالیا در سال 2001 دیده شد . بعد از آن در سال 2009 ، تایلند نیز به لیست کشورهای آلوده به این بیماری افزوده شد . 
عامل ایجاد کننده این بیماری ، نوعی میکروسپوریدیاست که بافت هپاتوپانکرآس را مورد هجوم قرار داده و مانع جذب مناسب غذا در میگوهای آلوده می گردد . از آنجا که داروهای معمول قادر به مقابله با این بیماری نمی باشند ( به دلیل بافت هدف ) ، بهترین راه مقابله با آن ، پیشگیری شناخته شده است .این پیشگیری شامل اجرای تمهیدات بیوسکوریتی در هچری ، مولد سازی و مزرعه پرورش بوده و علاوه بر آن ، تراکم و شوری بالا نیز نقش زیادی در شیوع آن دارند . انتقال بیماری غالباً به صورت افقی و از راه دهان صورت می پذیرد و به همین دلیل در مراکز تکثیر ، شستشوی ناپلی ، حذف مولدین آلوده و اجرای آزمایشات تشخیص مولکولی و میکروسکوپی از ضروریات برشمرده می شود . درحال حاضر بیماری EHP ، در کشورهای هند ، اندونزی ، تایلند ، چین ، استرالیا و احتمالاً مکزیک گزارش شده و گفته می شود یکی از راه های انتقال آن به پیش مولدین ، استفاده از غذای تر در مراکز مولد سازی است . هرچند تلفاتی در میگوهای آلوده به این بیماری تاکنون عنوان نگردیده با اینحال ، کندی قابل ملاحظه رشد از عوارض این آلودگی شمرده شده است .
  • ali ghavampour

اکوسیستم استخرپرورش (11 )

جمعه, ۲۹ دی ۱۳۹۶، ۰۲:۵۷ ب.ظ

Image result for fish osmoregulation

ترکیب و غلظت املاح محلول در مایعات درون بدن ماهی و سایر آبزیان ، می بایست در دامنه نسبتاً محدودی حفظ گردد تا قادر باشند در مقابل تغییراتی که سبب اختلالات فیزیولوژیک می گردد تحمل نمایند . به این فرآیند  تنظیم اسمزی اطلاق می شودکه نیازمند صرف انرژی متابولیک است . برخی گونه ها را یوری هالین نام نهاده اند به این معنی که قادرند دامنه وسیعی از تغییرات شوری را تحمل کنند . سایر گونه ها که تحمل آن ها از این نظر محدودتر است به نام استنوهالین معروف می باشند .

مرز مشخصی برای جداسازی این دو گروه از یکدیگر تعریف نشده و ویژگی مشترکی در زمینه تعلق یک موجود به یکی از گروه های یاد شده ، مورد توافق قرار نگرفته است ( Romaire 1985) . با این حال برای هرگونه آبزی ، محدوده شوری مطلوبی  وجود دارد که اگر مجبور به زندگی در خارج از آن محدوده گردد ، برای تنظیم فشار اسمزی نیاز به مصرف انرژی متابولیک دارد که سایر فعالیت های نیازمند انرژی را تحت تأثیر قرار می دهد . اگر شوری ، به میزان زیادی از محدوده مطلوب و مناسب حیاتی موجود منحرف گردد ، حفظ تعادل درونی بدن غیر ممکن و جانور تلف خواهد شد .

  • ali ghavampour

Image result for organization management

مدیران بزرگ، بیشتر وقت خود را با بهترین کارکنانشان صرف میکنند. این رویکرد ممکن است کمی غیرمنطقی به نظر برسد؛ زیرا برخی تصور میکنند که کارکنان موفق، به طور خودکار وظایفشان را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهند و نیازی به توجه و تمرکز مدیران ندارند. در مقابل، کارکنان ناکارآمدتر باید زیر نظر مدیران قرار بگیرند تا اشتباهاتشان مشخص شود. در غیر اینصورت، عملکرد کل گروه تضعیف خواهد شد.

اگرچه تمرکز روی کارکنان ضعیف و چالش‌برانگیز، ضروری است، لکن باید بدانید که مدیران بزرگ، دقیقا خلاف این کار را انجام می‌دهند و در عمل، روی افراد شاخص خود سرمایه‌گذاری می‌کنند.

متأسفانه، بسیاری از مدیران کم‌تجربه فرض را بر این می‌گذارند که کار اصلی‌شان در سازمان، کنترل و نظم بخشی است. اگر "کنترل" به‌عنوان نقش کلیدی یک مدیر در نظر گرفته شود، آن‌گاه اولویت مدیران، تمرکز روی کارکنان ضعیف‌تر خواهد بود؛ زیرا آنها به کنترل و نظارت بیشتری نیاز دارند. علاوه بر این، اگر "نظم بخشی" به کارها را نیز بعنوان وظیفه اصلی مدیران تلقی کنیم، باز هم اقدام برای منظم ساختن کارکنان بی‌نظم، اولویت خواهد یافت.

مدیران بزرگ معتقدند که کنترل و نظم‌بخشی اهمیت دارند، لکن اولویت اصلی نیستند. از نظر ایشان، مهم‌ترین نقش یک مدیر، نقش «کاتالیزور» است؛ یعنی تبدیل استعدادها به عملکردها. بنابراین، وقتی آنها برای یک کارمند وقت می‌گذارند، هدفشان کنترل و نظم‌بخشی نیست، بلکه تلاش می‌کنند در ذهن او کندوکاو کرده تا راه‌های بهتری را برای شکوفاکردن استعدادهای درونی او و تبدیل آنها به عملکرد درخشان پیدا کنند.

اگر مدیران چنین نگرش و نگاهی به نقش‌شان داشته باشند، آن‌گاه به طور خودکار، بیشتر وقت خود را صرف بااستعدادترین افرادشان خواهند کرد؛ زیرا شکوفاشدن حداکثری استعدادهای متعدد و فراوان، به معنی پرداختن سازمان به کارهای بزرگتر و نتیجه دادن وقت و انرژی صرف شده میباشد. باید دقت داشت که بی‌تفاوتی نسبت به کارکنان پربازده، انگیزه آنها را نابود خواهد کرد.

مدیران بزرگ میدانند که تمرکزشان روی افراد خاص، باعث الگوسازی و رواج رفتارهای مورد نظرشان میگردد. مدیران بزرگ بخوبی می‌دانند که کارمندان، همواره نظاره گر رفتارهای آنها هستند. پس، تلاش میکنند که از طریق وقت گذاشتن برای کارمندان بااستعداد و «سوپراستارهای سازمان»، از آنها الگوهای مناسبی برای سایر کارمندان بسازند.

توجه داشته باشید که با تمرکز بیش از حد روی کارمندان ضعیف، ضعف و ناکارآمدی را در سازمان رواج خواهید داد.

منبع : گالوپ

اقتباس از کانال تلگرامی : مدیران منابع انسانی تعالی اندیش

  • ali ghavampour

تالاب ارواح

پنجشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۱۹ ق.ظ

تصاویری زیبا از تالاب ارواح در دوازده کیلومتری نوشهر

  • ali ghavampour

عکس روز نشنال جئوگرافیک ۲۶ دی از کویر لوت

پنجشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۱۴ ق.ظ


حمام ماسه در کویر لوت

  • ali ghavampour

مصرف آبزیان و افزایش میل جنسی

پنجشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۶، ۱۱:۰۹ ق.ظ

Image result for seafood

برگرفته از کانال تلگرامی : سیفودولوژی

آبزیان مغذی ترین و با کیفیت ترین منشا غذایی جانوری به حساب می آیند، به دلیل پروتئین و امگا 3 بالایی که دارند در زمره محبوب ترین و پرخاصیت ترین موجودات قرار گرفته اند. در این نوشتار شما رو متحیر خواهیم کرد و برایتان درباره تاثیر آبزیان بر افزایش میلی جنسی خواهیم نوشت.

ابتدا لازم است بدانید منظور از میل جنسی همان افزایش غریزه و میل به ایجاد رابطه زناشویی است. در این میان عوامل گوناگونی در کاهش و یا افزایش میل جنسی دخیل هستند، که یکی از این عوامل تاثیر گذار مصرف  انواع آبزیان است.

تا کنون از خود پرسیده اید که انواع خوراکی ها چطور می توانند در میل جنسی تاثیر گذار باشند؟ لازم است بدانید هر گونه مواد خوراکی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و قلب شما شود می تواند در میل جنسی هم تاثیر گذار باشد. زیرا برخی از مواد غذایی مانند انواع آبزیان موجب افزایش گردش خون سالم در بدن می شود و در واقع قلبی که سالم باشد خون را در بدن به خوبی پمپاژ می کند و سبب افزایش احساسات در طول رابطه زناشویی می گردد.

سلنیوم

اکثر آبزیان سرشار از ماده ای معدنی به نام سلنیوم هستند که این مقدار معمولا در ابزیان به نسبت سایر جانوران بیش از دو برابر است  ، این عنصر با تقویت سیتم ایمنی بدن، خطر عفونت ها را کاهش داده و مهم ترین ماده برای افزایش قوای جنسی و باروری نطفه در مردان محسوب می گردد.

روی

این ماده معدنی به طور مستقیم با سطح تستوسترون در خون مرتبط است و کمبود روی در خون در عملکرد جنسی مردان دخالت داشته و سبب کاهش تعداد اسپرم در آنها می شود. بنابراین با مصرف آبزیان می توانید میزان 1 میلی گرم روی که در مقایسه با سایر غذاها  بسیار بیشتر است را دریافت کنید.

آرژنین

آرژنین یک نوع اسید آمینه است که در بدن برای تولید اکسید نیتریک از آن استفاده می شود. در اندام تناسلی اکسید نیتریک سبب گسترش عروق خونی می گردد. حال کاهش این ماده در بدن سبب می شود که مردان با مشکل نعوظ و زنان با عدم تحریک مواجه شوند. به همین منظور برای رفع این مشکلات مصرف میگو، ماهی سالمون، ماهی کاد،ماهی کپور  و ماهی هالیبوت که سرشار از آرژنین هستند توصیه می شود.

Livestrong.com

  • ali ghavampour

اکوسیستم استخرهای پرورش (10)

پنجشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۶، ۱۲:۱۷ ق.ظ

کلرینه بودن ، یا Chlorinity به مجموع وزن کلر ، برم و ید موجود در 1 کیلوگرم آب دریا ، پس از جایگزین شدن تمام مولکول های برم و ید با کبر اطلاق می شود ( Stickney 1991 ) از آنجا که کلر 55 درصد ازسهم ایجاد شوری آب دریا را به خود اختصاص می دهد ، و اندازه گیری آن نسبتاً ساده تر است ، شوری را می توان پس از تعیین کلرینه بودن از طریق معادله زیر محاسبه نمود :

S=1.8066  Cl 

که در آن ،  S نشان دهنده شوری و  Cl مبیّن غلظت کلر بوده و هردو با واحد گرم بر لیتر تعریف می گردند .

  • ali ghavampour