آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان ABZISTAN

وبلاگ آبزی پروری و علوم زیستی

آبزیستان                  ABZISTAN

سلام بر همگی. علی قوام پور هستم، دانش آموخته اکولوژی دریا در مقطع دکتری، تا حدودی فعال در زمینه تکثیر و پرورش آبزیان (به ویژه میگو)، علاقمند به زمینه های مختلف صنعت آبزی پروری و البته در کنارش، علوم انسانی. این ملغمه رو بذارید در کنار لیسانس ژنتیک و فوق لیسانس بیوشیمی تا دیگه اصلا تعجب نکنید. ولی در این رسانه ، تلاش دارم ، روش های بهینه مدیریت آبزی پروری و مبانی این صنعت را ارائه و ایده های نوین را معرفی کنم. گاه گداری هم دلنوشته ای تا به سنت وبلاگ نویسی پایبند مونده باشم. امیدوارم مطالب وبلاگ آبزیستان مورد پسند بازدیدکنندگان محترم واقع بشه. ضمنا همینجا باید اعلام کنم که این وبلاگ، شخصی و مستقله و به هیچ شرکت و وبسایتی وابسته نیست. اینو عرض کردم تا حساب مطالب منتشر شده در اینجا رو از وبسایت هایی که به نام آبزیستان الی ما شاءالله این روزها در اینترنت مشاهده میفرمایید جدا کرده باشم. پاینده باشید

بایگانی

۱۸ مطلب در دی ۱۳۹۹ ثبت شده است

ایجاد کف در سطح آب استخرهای پرورش میگو

سه شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۹، ۱۱:۵۹ ق.ظ

Water logistics — HATCH global shrimp report

در استخرهای پرورش میگو، در زمان فعالیت هواده ها، اغلب می توان توده یا لایه های کف سفید را مشاهده نمود که بر روی آب مانده و از بین نمی روند. این نوع کف نشان دهنده رسوبات معلق در ستون آب همچون جلبک های مرده، مواد آلی ناشی از غذای خورده نشده و دفعی، باکتری های رشته ای، ذرات خاک و سایر جامدات معلق می باشد. رنگ کف موجود در آب استخرهای پرورش می تواند بسته به عامل ایجاد کننده آن، سفید، زرد مایل به قهوه ای و یا سبز باشد.

اگر در هنگام فعالیت هواده ها، حجم زیادی از کف بر روی آب استخر مشاهده شود، این موضوع می تواند شاخص افت کیفیت آب استخر باشد و اگر به خوبی مدیریت نشده و عامل ایجاد کف تولید شده به موقع برطرف نگردد، ممکن است منجر به بروز اختلال های تنفسی (ناشی از گرفتگی آبشش)، کاهش تغذیه و کندی رشد شود.

ممکن است عامل کف ایجاد شده، لجن موجود در بستر باشد. این ترکیبات، با تولید سولفید هیدروژن و آمونیاک، موجب بروز سمّیت برای میگوها شوند.

بنابراین لازم است کف ایجاد شده در استخر به موقع خارج شده و عامل ایجاد آن برطرف گردد.

برای این کار ضروری است کف تولید شده و شناور در حاشیه به نحو مناسبی از استخر خارج شود، لب لب شناور بر سطح استخر از آن بیرون آورده شود، تعویض آب به میزان حداقل 20 درصد انجام شود، با بررسی وضعیت میگو و غذای باقیمانده در سینی های غذادهی نسبت به تنظیم مقدار غذا اقدام گردد، علاوه بر بکارگیری هواده ، با استفاده از ترکیبات بهبود دهنده آب و تولید کننده اکسیژن، اکسیداسیون لجن بستر به نحوی انجام شود که اکسیژن محلول در آب و لایه مجاور بستر حداقل به میزان 4 میلی گرم بر لیتر باشد، با افزودن آهک به آب به ویژه در حاشیه ها و نقاط کور استخر، pH در محدوده 7.5 تا 8.3 حفظ گردد، از پروبیوتیک های مناسب استفاده و از ویتامین ها و مواد معدنی مناسب در غذای میگو به کار برده شود. علاوه بر این لازم است دائما pH قلیائیت، ORP و اکسیژن محلول پایش گردد تا در زمان مناسب نسبت به پیشگیری و رفع مشکل اقدام شود. در این زمینه پیشنهاد شده به منظور خارج ساختن مطلوب پسماند از محیط پرورش، خروجی مرکزی در استخرها احداث گردد.

لینک مطلب

  • ali ghavampour

A genetic solution for tackling white spot syndrome virus in shrimp | The  Fish Site

گروهی از دانشمندان مؤسسه Nofima با همکاری محققین شرکت Benchmark Genetics در کلمبیا و نروژ، از طریق بهگزینی مبتنی بر ژنوم، طی تنها یک نسل، موفق شده اند جمعیتی از میگوی گونه سفید غربی (Litopenaeus vannamei) تولید کنند که بازماندگی بالاتری نسبت به نسل والدینی خود نشان داده اند.

بهگزینی مبتنی بر ژنوم، روشی است که در آن به جای بررسی شجره ژنتیکی گروه های مختلف، بخش های مختلف مولکول DNA در افراد یا جمعیت های برگزیده مورد مطالعه قرار می گیرد و بر آن اساس، صفت مورد نظر ردیابی می شود.

در این مطالعه، انتقال صفت مقاومت در مقابل بیماری در جمعیت والدینی و نتاج مورد بررسی قرار گرفته است. جمعیت هایی که با هم آمیزش داده شدند از نظر دو صفت بهگزینی شده بودند. یکی بر مبنای رشد سریع و دیگری بر اساس مقاومت در مقابل بیماری لکه سفید ویروسی.

پس از تنها یک نسل آمیزش بین دو جمعیت، بازماندگی نتاج از 38 درصد به 51 درصد ارتقاء یافت.

دانلود متن کامل مقاله اصلی

  • ali ghavampour

10 توصیه برای پرورش میگوی موفق (قسمت چهارم)

سه شنبه, ۳۰ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۵۱ ق.ظ

Portable Dissolved Oxygen Meter for Fish Shrimp Farming Water Quality  Monitor Do Meter ATC Range mg/L 0.0-20.0 pH Meters

کالیبره کردن دائم تجهیزات ثبت پارامتر

هرچند شاید این موضوع در ابتدا به نظر ساده برسد اما حتما تلاش کنید قبل از شروع هر دوره پرورش، تجهیزات ثبت پارامتر در مزرعه خود را کالیبره نمائید. این موضوع می تواند شامل اکسیژن متر، pH متر، شوری سنج و حتی تهیه کیت های شیمیائی مختلف شود. عدم کالایبراسیون مناسب تجهیزات ثبت پارامتر در ابتدای دوره، می تواند سبب بروز خطا در اعلام عوامل فیزیکی و شیمیائی آب شود که به نوبه خود سوء مدیریت در مزرعه و عدم اقدام به موقع برای رفع بحران های مدیریتی را در پی خواهد داشت. در عوض، کالیبره کردن تجهیزات، با ارائه مقادیر واقعی و دقیق از پارامترهای مختلف آب و بستر، به شما در اتخاذ تصمیم های مناسب، به موقع و کارآمد مدیریتی کمک خواهد رساند.

(ادامه دارد)

  • ali ghavampour

Greenhouse raceways: A consideration for super intensive shrimp production  « Global Aquaculture Advocate

در اغلب سیستم های تجاری، مولد سازی و اصلاح نژاد به صورت توأم انجام می شود. با این حال، زیر ساخت مورد استفاده برای این کار متفاوت است. بسیاری از شرکت کنندگان (به ویژه در نیمکره غربی) در بررسی انجام شده از استخرهای باز برای این کار استفاده می کردند هرچند در نیمکره شرقی، 71 درصد از تکثیر کنندگان، مخازن و آبراهه ها (Raceways)ی سرپوشیده را ترجیح داده اند. مخازن و استخرهای آبراهه ای سرپوشیده دارای مزیت اعمال بیوسکوریتی دقیق تر و کنترل دما در طول ماه های سرد را دارا می باشند. در بعضی از طرح های مولد سازی و اصلاح نژاد، از قفس هایی با مساحت 2 تا 4 متر مربع برای نگهداری لاین های مختلف استفاده شده است. البته پیش مولدین نگهداری شده، بعد از نشان گذاری (Tagging) با یکدیگر ادغام شده اند. رایج ترین مساحت اعلام شده برای استخر پرورش مولدین، یک هکتار اعلام شد با این حال، مساحت استخرها از 0.1 تا 5 هکتار متغیر بوده است. همچنین حجم استخرهای آبراهه ای بین 13 تا 800 متر مکعب بوده هرچند حجم 40 تا 80 متر مکعب، بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است.

(ادامه دارد)

  • ali ghavampour

10 توصیه برای پرورش میگوی موفق (قسمت سوم)

دوشنبه, ۲۹ دی ۱۳۹۹، ۰۹:۱۲ ق.ظ

NASA Salinity: Monitoring Total Alkalinity & Ocean Acidification

حفظ قلیائیت در محدوده مناسب

قلیائیت از جمله عوامل بسیار با اهمیت کیفی در مدیریت آب استخرهای پرورش به شمار می رود چرا که مستقیما بر تغییرات pH و ترکیب جمعیت باکتریائی محیط استخراثرگذار است. توصیه می شود قلیائیت آب استخر در محدوده 120 تا 150 میلی گرم بر لیتر حفظ شود. این کار با استفاده از ترکیباتی همچون NaHCO3، KHCO3، Na2CO3، CaCO3 و CaMg(CO3)2 قابل انجام است. بهتر است مواد بهبود دهنده قلیائیت به صورت منظم و دوره ای در آب استخر استفاده شود تا اینکه تنها در مواقع بروز مشکل در این پارامتر مورد استفاده قرار گیرند. البته باید این نکته را نیز مد نظر قرار داد که در هربار اصلاح قلیائیت، مقدار بهبود دهنده نمی بایست از 20 پی پی ام بیشتر باشد. با دانستن مقدار فعلی قلیائیت و میزان قلیائیت هدف می توان میزان بیکربنات مورد نیاز را بر اساس فرمول ذیل محاسبه نمود:

مقدار بیکربنات مورد نیاز = (قلیائیت هدف منهای قلیائیت مشاهده شده فعلی) * 2

پیشنهاد می شود اصلاح قلیائیت در آب در ساعات اولیه صبح انجام شود .

"ادامه دارد"

  • ali ghavampour

اهداف مولد سازی

از مشارکت کنندگان در ارزیابی انجام گرفته در خصوص اولویت بندی اهداف طی فرآیند مولد سازی پرسیده شد. پاسخ ها (به ویژه پاسخ های ارائه شده توسط شرکت کنندگان از نیمکره غربی)عمدتاً مقاومت نسبت به بیماری و ارتقاء عملکرد تولید را در بر می گرفت. در نیمکره شرقی، کاهش اتکاء به ذخایر وحشی نیز به انگیزه های اصلی مولد سازی افزوده شده بود.

  • ali ghavampour

جدول سختی آب

شنبه, ۲۷ دی ۱۳۹۹، ۰۱:۱۲ ب.ظ

Water Softeners, Reverse Osmosis, JustReno.ca

در جدول زیر، انواع آب از نظر درجات سختی بر اساس میلی گرم بر لیتر کربنات کلسیم تشریح گردیده است (با تشکر از جناب مهندس موسی زاده بابت ارسال اطلاعات):

Water Hardness

در توضیح تصویر فوق لازم است یادآوری شود که GPG مخفف Grains Per Gallon بوده و هر GPG بنا به فرض معادل64.8 میلی گرم کربنات کلسیم در یک گالن آب (3.7 لیتر) و یا  17.1 میلی گرم کربنات کلسیم در یک لیتر آب می باشد.

0-75 پی پی ام

آب نرم

75-150 پی پی ام

آب سخت (برای آب های شور)

150-300 پی پی ام

آب سخت

بیش از 300 پی پی ام

آب خیلی سخت

سختی مناسب آب در استخرهای پرورش میگو بین 20 تا 150 پی پی ام توصیه شده است.

  • ali ghavampour

Biosecurity for shrimp farms « Global Aquaculture Advocate

غالباً در پرورش میگو، ایمنی زیستی به منزله افزودن زیر ساخت های غیر ضروری و انجام فرآیندهای پیچیده و فاقد هرگونه سودآوری اقتصادی تعبیر می گردد. با این حال، اهمیت ایمنی زیستی از آن رو که به عنوان راهکاری کلیدی در پیشگیری از بروز بیماری نه تنها در هر مزرعه پرورش بلکه در کاهش این خطر در مزارع اطراف مطرح می باشد بسیار حیاتی است.

روش های ایمنی زیستی، موجب پیشگیری از ورود و نیز حذف عوامل بیماریزا از استخرهای پرورش می باشد. برخی از ساده ترین روش های اعمال ایمنی زیستی در سطح مزارع پرورش میگو عبارتند از :

  • استفاده از پوشش بستر استخر
  • بکارگیری توری خرچنگ گیر (Crab fence) و نیز تور ضد پرنده (Bird net)
  • ایجاد محدودیت و کنترل در تردد افراد و ماشین آلات (استفاده از حوضچه های ضد عفونی و ...)
  • انبارش مواد غذایی و مکمل ها در مکان مناسب (تمیز، دارای امکان تهویه و ...)
  • دسترسی به امکانات آزمایشگاهی در مجاورت مزرعه پرورش

ادامه دارد

  • ali ghavampour

جدول شماره 1 نشان دهنده پراکنش جغرافیائی شرکت کنندگان در بررسی صورت گرفته و پاسخ آن ها در خصوص سال های فعالیت مولد سازی تا سال 2001 (از 1970( می باشد:

همانگونه که مشاهده می شود، 70 درصد از شرکت کنندگان، فعالیتی کمتر از 6 سال در زمینه مولد سازی داشته اند. 42 درصد از شرکت کنندگان از نیمکره غربی، فعالیتشان بین 3 تا 5 سال بوده که در مقایسه، فعالیت تکثیر کنندگان آسیائی در این بازه زمانی تنها 9 درصد بوده است. بعضی از شرکت کنندگان از نیمکره غربی حتی در حدود 20 سال به امر مولد سازی اشتغال داشته اند.

شاید بتوان یکی از دلایل کمتر بودن استقبال از مولد سازی در کشورهای آسیائی را فراوانی مولدین قابل استحصال از ذخایر وحشی ( گونه های P.monodon، Litopenaeus chinensis و Masupenaeus japonicus) دانست. در عوض این موضوع در اغلب کشورهای نیمکره غربی صادق نیست چرا که گونه های اصلی پرورشی در غرب، طی سال های منتهی به ارزیابی انجام شده، در بیشتر کشورهای این منطقه بومی محسوب نمی شوند (گونه های L.vannamei و L.stylirostris).

68 درصد از مشارکت کنندگان غربی در این ارزیابی، مولدین مورد استفاده را بیش از 4 نسل نگهداری نموده اند. اما این رقم در مورد کشورهای آسیائی تنها 33 درصد بوده است. حتی در خصوص گونه L.stylirostris، در ونزوئلا، برونئی و پلی نزی فرانسه، قدمت نگهداری مولدین به بیش از 30 نسل می رسد.

 

ادامه دارد

 

  • ali ghavampour

اثر واربرگ (Warburg) نخستین بار در سال 1930 توسط دانشمندی به همین نام و در زمینه سلول های سرطانی تشریح گردید. این اثر، راهکار تأمین انرژی مورد نیاز سلول های سرطانی و سرعت بالای این سلول ها در سنتز ماکرومولکول های حیاتی برای رشد و تکثیر این سلول ها را تبیین نموده است.

در واقع، اثر واربرگ، بر گلیکولیز هوازی در فرآیند تولید انرژی در سلول های سرطانی تأکید دارد که در آن مصرف گلوکز و تولید لاکتات حتی در حضور اکسیژن افزایش می یابد (در شرایط عادی، گلیکولیز به صورت بی هوازی، تولید کننده لاکتات می باشد). در این بین، مسیرهای متابولیکی دیگری نظیر پنتوز فسفات، متابولیسم اسیدهای آمینه و هموستاز لیپیدی نیز افزایش قابل ملاحظه ای پیدا می کنند.

بجز در سلول های سرطانی، در بسیاری از موارد آلودگی ویروسی در مهره داران نیز، اثر واربرگ مشاهده شده است. با این حال، در مقاله ای به قلم Mei-An Su و همکاران که در سال 2014 در نشریه PLOS به چاپ رسیده، تأمین انرژی مورد نیاز برای تکثیر ویروس لکه سفید میگو نیز به اثر واربرگ منتسب شده است.

در واقع، بر اساس آنچه محققین یاد شده ادعا نموده اند پس از آلودگی میگو توسط ویروس لکه سفید،  اثر واربرگ، با افزایش تولید انرژی و تغییر مسیر سنتز متابولیت های درون سلولی به نفع ویروس، انتشار آلودگی در سلول ها را تسهیل می سازد.

  • ali ghavampour