رنگین کمان کربن
وقتی قرار باشد از چرخه جهانی کربن صحبت کنیم، لازم است رنگین کمان کربن را نیز در تعابیر خود لحاظ نمائیم. در اینجا مصطلح ترین عبارات در این زمینه بیان شده است.
کربن خاکستری، کربن ذخیره شده در سوخت های فسیلی (ذخایر زغال سنگ، نفت و گاز در لیتوسفر) است.
کربن سبز، کربن ذخیره شده در بیوسفر است. این کربن"سبز" نامیده می شود چرا که توسط گیاهان از طریق فرآیند فتوسنتز از جو گرفته می شود و این فرآیند به رنگدانه کلروفیل سبز موجود در برگ گیاهان وابسته است. در اینجا از واژه کربن سبز برای اشاره به کربنی که از طریق فتوسنتز جدا شده و در "جنگلهای طبیعی" ذخیره میشود، استفاده و اصطلاح "جنگلهای طبیعی" نیز به جنگلهایی اطلاق می گردد که به واسطه اقدامات فزاینده مرتبط با کاربری اراضی همچون استحصال تجاری چوب در جنگل ها، دچار آسیب نشده اند.
کربن قهوه ای، کربن ذخیره شده در جنگل های صنعتی است. این جنگل ها، به صورت تجاری برای استحصال و استفاده تجاری از چوب در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا دو نوع جنگل از نوع صنعتی تعریف می شود: الف) آن دسته از جنگل های صنعتی که رشد مجدد درختان از مخزن طبیعی نهال و بانک بذر صورت می گیرد و ب) درختانی که تو.سط انسان کاشته شده و معمولا به صورت تک گونه ای می باشند. اگرچه جنگلهای صنعتی بخشی از ذخیره کربن آلی در بیوسفر را تشکیل میدهند با این حال، آن را به جای سبز، به رنگ "قهوه ای" در نظر می گیرند تا بر این واقعیت تاکید شود که جنگل های صنعتی "ترکیبی" از کربن سبز و خاکستری هستند چرا که در مدیریت عملیات جنگلداری در آن ها سوخت فسیلی مصرف و کربن خاکستری متصاعد می گردد.
کربن آبی، به کربن معدنی ذخیره شده در اکوسیستم های ساحلی و اقیانوس ها اشاره دارد. علفهای دریایی، جنگل های حرّا و باتلاقهای نمکی در امتداد سواحل کربن را جذب نموده و به عنوان ذخیره کربن عمل می نمایند. این سامانه های ساحلی، اگرچه از نظر اندازه بسیار کوچکتر از جنگلهای موجود در نواحی دور از ساحل هستند، اما کربن را با سرعت بسیار بیشتری جذب نموده و قادرند این کار را برای میلیونها سال ادامه دهند.
کربن بنفش، کربن جذب شده از جو و یا دود صنایع آلاینده است. این کربن از آلاینده های صنعتی استحصال شده و در محصولاتی که در حال حاضر مبتنی بر سوخت فسیلی می باشند مورد استفاده قرار می گیرد.
کربن سبز-آبی، به کربن ذخیره شده در منابع آب شیرین و تالاب ها اطلاق می شود.
کربن سیاه، کربن حاصل از سوخت های فسیلی است.
کربن قرمز، کربن بجا مانده روی صفحات یخ و توده های برف، حاصل از فرآیندهای بیولوژیکی است که شدت بازتاب نور را بر روی آن ها کاهش می دهد.
درود بر استاد بزرگوارم جناب دکتر قوامپور عزیز
مطلب بسیار خوب و آموزندهای بود