بیوتکنولوژی دریا
بیوتکنولوژی (زیست فناوری) و بهطور خاص «بیوتکنولوژی دریا» برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد. یک تعریف گسترده و ساده از بیوتکنولوژی، استفاده از دانش و تکنیکهای بیولوژیک در جهت ایجاد محصولات و مزایای دیگر برای انسان است.
از این رو، این تعریف، بیوتکنولوژی مدرن و همچنین بسیاری از موارد مرتبط با تولید محصول و فعالیتهای سنتی مورد استفاده در کشاورزی، تولید مواد غذایی (مانند پنیر) و آشامیدنی را شامل میشود. امروزه بیوتکنولوژی در اغلب موارد بهعنوان آخرین مرحله برای کاربردهای زیستی مولکولی یا ژنومی در نظر گرفته میشود که در آن مواد مولکولی و یا ژنتیکی برای تولید محصولات مطلوب و یا دیگر کاربردها دستکاری میشوند.
آنچه ما بهعنوان بیوتکنولوژی میشناسیم تا حد زیادی بستگی به این دارد که از چه تکنیکهایی استفاده میکنیم و آن هم در ارتباط با هدف ما است. به همین دلیل سازمانهای مختلف تعاریف متفاوتی برای بیوتکنولوژی ارائه دادهاند. برای مثال، در تعریفی مشروط و عمدتاً گسترده، سازمان همکاری و توسعهی اقتصادی (OECD) بیوتکنولوژی را بهعنوان «استفادهی علمی و فنآوری از موجودات زنده و همچنین بخشها، محصولات و مدلهای مرتبط با آنها، برای تغییر مواد زنده یا غیرزنده جهت تولید دانش، کالا و خدمات» تعریف میکند. این تعریف گسترده شامل هر دو تکنیک مدرن و سنتی میشود و به همین دلیل همراه با فهرستی ناکامل از تکنیکهای بیوتکنولوژیکی است که بهعنوان یک راهنمای تفسیری برای تعریف جامع عمل میکند و از این رو در طول زمان تکامل مییابد.
بیوتکنولوژی دریا به مواردی احاطه دارد که منابع زیستی دریایی را بهعنوان منبع یا هدف برنامههای کاربردی بیوتکنولوژی درگیر میکند. در بسیاری از موارد این بدان معنی است که موجودات زنده مورد استفاده در جهت تولید محصولات و یا خدمات، از منابع دریایی مشتق شدهاند. همچنین اگر برای ارزیابی سلامت یک اکوسیستم از موجودات خشکی زی بهمنظور ایجاد یک بیوسنسور در محیط دریایی استفاده شود، این نیز در حوزه بیوتکنولوژی دریا جای میگیرد.
گردآورنده: جواد لقمان نیا
http://maribio.com/