لزوم توجه بیشتر به بیماری EHP در دوره مولد سازی
جمعه, ۲۹ دی ۱۳۹۶، ۰۶:۴۳ ب.ظ
ظرف سال های اخیر ، برخی گزارشات از کشورهای صاحب صنعت پرورش میگو به ویژه در آسیا ، حکایت از ظهور بیماری جدیدی به نام EHP یا Enterocytozoon hepatopenaei داشته و به نظر لازم است نهادهای نظارتی به ویژه دست اندرکاران امر بهداشت آبزیان ، با نشانه ها ، عامل ایجاد کننده و روش های پیشگیری از شیوع این عارضه آشنا گردیده و یا در صورت آشنایی قبلی نسبت به آن حساسیت بیشتری نشان دهند . بر اساس گزارشات ، نخستین بار این بیماری در میگوهای پنئوس ژاپونیکوس در استرالیا در سال 2001 دیده شد . بعد از آن در سال 2009 ، تایلند نیز به لیست کشورهای آلوده به این بیماری افزوده شد .
عامل ایجاد کننده این بیماری ، نوعی میکروسپوریدیاست که بافت هپاتوپانکرآس را مورد هجوم قرار داده و مانع جذب مناسب غذا در میگوهای آلوده می گردد . از آنجا که داروهای معمول قادر به مقابله با این بیماری نمی باشند ( به دلیل بافت هدف ) ، بهترین راه مقابله با آن ، پیشگیری شناخته شده است .این پیشگیری شامل اجرای تمهیدات بیوسکوریتی در هچری ، مولد سازی و مزرعه پرورش بوده و علاوه بر آن ، تراکم و شوری بالا نیز نقش زیادی در شیوع آن دارند . انتقال بیماری غالباً به صورت افقی و از راه دهان صورت می پذیرد و به همین دلیل در مراکز تکثیر ، شستشوی ناپلی ، حذف مولدین آلوده و اجرای آزمایشات تشخیص مولکولی و میکروسکوپی از ضروریات برشمرده می شود . درحال حاضر بیماری EHP ، در کشورهای هند ، اندونزی ، تایلند ، چین ، استرالیا و احتمالاً مکزیک گزارش شده و گفته می شود یکی از راه های انتقال آن به پیش مولدین ، استفاده از غذای تر در مراکز مولد سازی است . هرچند تلفاتی در میگوهای آلوده به این بیماری تاکنون عنوان نگردیده با اینحال ، کندی قابل ملاحظه رشد از عوارض این آلودگی شمرده شده است .